Jak důležité je pro festival myslet na udržitelnost a zajistit zpracování gastroodpadu?
Zpracování gastroodpadu se stalo nedílnou součástí dlouhodobé strategie udržitelnosti festivalu Colours of Ostrava. Tento krok navazuje na postupné změny, které v oblasti odpovědného nakládání s odpady zavádíme již několik let.
Prvním opatřením byla výměna gastro obalů v zázemí pro zaměstnance a dodavatele. Následně došlo k rozšíření systému třídění i v celém festivalovém areálu, kde nyní návštěvníci mohou třídit gastroodpad přímo v třídicích stanicích.
Každoročně se snažíme rozšiřovat služby a iniciativy vedoucí ke snížení negativního dopadu na životní prostředí. Zahrnutím zpracování gastroodpadu do provozu se opět posouváme blíže k naplnění svých ekologických cílů a zodpovědnému přístupu k pořádání velkých kulturních akcí.
Proč jste se rozhodli pro spolupráci s Organic Technology?
Výběr lokálních dodavatelů a partnerů nejen v oblasti technického a servisního zajištění, ale také služeb, je pro nás dlouhodobou prioritou. Vždy primárně hledáme možnosti spolupráce s firmami z Moravskoslezského kraje, které sdílejí hodnoty udržitelnosti a odpovědného přístupu.
Při výběru partnera pro zpracování gastroodpadu jsme našli perfektní průnik se společností Organic Technology. Rozhodujícím faktorem však nebyla pouze geografická poloha, ale především komplexnost poskytovaných služeb. Zcela klíčovou výhodou je možnost dotřídění gastroodpadu přímo v areálu společnosti v Horní Suché, což významně přispívá k efektivitě a transparentnosti celého procesu. Navíc jde o rodinný podnik s osobním vztahem k našemu festivalu, což spolupráci dodává další rozměr vzájemného porozumění a motivace.
Jak bude probíhat samotný sběr gastroopadu v rámci festivalu? Jak to bude zajištěné po technické stránce? (kde a jaké popelnice/nádoby budou, jak budete návštěvníky upozorňovat apod.)
Návštěvníci budou moct zbytky svých jídel odevzdat u viditelně označeného stanu v hlavní gastro zóně, nebo je vyhodit do speciálních košů na gastroodpad, které budou rozmístěny v zónách s občerstvením.
Stánkaři od nás dostávají pro tento účel speciální pytle. Při uzavření areálu pro návštěvníky umístí pytle naplněné gastroodpadem před stánek. Následně přijíždějí naši pracovníci úklidu a svezou všechny pytle do vybraného kontejneru, který pak odvážíme do Horní suché.
Jak často se bude gastroodpad svážet?
Jednou denně – vždy po uzavření areálu pro návštěvníky.